Willie Webwijs 3.0: weet de weg op sociale media en voorkomt digitaal misbruik

Veilig omgaan met het internet, dat is al meer dan tien jaar wat mensen met een licht verstandelijke beperking leren bij het project Willie Webwijs.

In de tijd dat vrijwel iedereen een smartphone heeft en op meerdere sociale media zit, kun je er moeilijk omheen: internet is onmisbaar en biedt vele voordelen. Kleding kopen kan vanuit je luie stoel, je kunt Skypen met familie aan de andere kant van de wereld en je kunt er alles opzoeken wat je maar wilt weten.

Gevaren

Maar uiteraard liggen er, zeker voor mensen met een lichte verstandelijke beperking, online ook genoeg gevaren op de loer. Een onderzoek van Kennisnet heeft aangetoond dat deze doelgroep eerder slachtoffer wordt van cyberpesten, manipulaties en (seksueel) misbruik via de sociale media. Bijna 80 procent van de huidige problemen met licht verstandelijk beperkte jongeren zijn aan sociale media gerelateerd.

Toch zijn sociale media belangrijk voor de maatschappelijke positie van deze doelgroep, omdat het ze uit een sociaal isolement houdt. Ook helpt internet ze zelfredzaam worden en verbetert basale internetkennis de positie van mensen met een verstandelijke beperking op de arbeidsmarkt, al dan niet op een ondersteunde arbeidsplaats.

Via de vertrouwde methode gaat Willie Webwijs, dat momenteel ruim 5.000 gebruikers heeft, cursisten voorlichten over mogelijke gevaren. Zo worden ze geholpen om uitsluiting in het digitale tijdperk tegen te gaan, zonder cursisten aan onverantwoorde risico’s bloot te stellen.

Voorzichtig en verantwoordelijk

Zo leren cursisten onder meer hoe ze op sociale media leuke contacten kunnen leggen, zonder daarbij persoonlijke informatie te delen die hen kwetsbaar maakt. Denk daarbij aan het delen van hun vakantiedata of adres – interessant voor inbrekers – of gegevens waardoor ze financieel kunnen worden opgelicht. Ook is er aandacht voor het voorzichtig en verantwoordelijk omgaan met online datingwebsites en/of -apps.

De nieuwste versie van het project is ontwikkeld door STRAS in samenwerking met Helix Learning, de specialist op het gebied van elektronische leeromgevingen en producent van digitale leermiddelen. Samen met de didactische inbreng van de Hogeschool Leiden is Willie Webwijs volledig up-to-date gebracht voor 2018.

Via deze website www.williewebwijs.nl, waar de cursus ook is te volgen, vindt u meer informatie over het project, het registreren van cursisten en de verschillende modulen.