Stras introduceert verbeterde versie Willie Webwijs

Veilig internet leerprogramma verstandelijk gehandicapten nog overzichtelijker

Stras, een onafhankelijk werkende non-profit organisatie die projecten ontwikkelt voor mensen met een verstandelijke beperking, heeft Willie Webwijs 2.0 gelanceerd; een nieuwe en verbeterde versie van het digitale gratis leerprogramma waarmee licht verstandelijk gehandicapten (LVG-ers) leren om veilig en verantwoord het internet te gebruiken. Willie Webwijs 2.0 is nog gemakkelijker te begrijpen en bedienen. Ook het uiterlijk en de synchronisatie van beeld en geluid zijn verbeterd. Willie Webwijs 1.0 werd vorig voorjaar gelanceerd. De introductie was zeer succesvol. In de eerste twee maanden werden ruim duizend licenties verleend van het leerprogramma.

De begrijpbaarheid van Willie Webwijs werd onder andere verbeterd door moeilijke woorden te vervangen door eenvoudige. De hele site werd voorts gecheckt op toegankelijkheid. Ook de oefeningen en toetsvragen zijn op correctheid getest. De tips zijn vanaf nu gerangschikt per module. En bij het starten van de cursus is een extra veiligheid ingebouwd om eerdere sessies te bewaren. Ook aan het diploma werd gesleuteld. Voortaan heeft het kleur, bevat het de behaalde scores per module en bovendien kan het diploma tussentijds worden opgevraagd.

Ook voor de docenten is er het een en ander veranderd. Zo kan er bij aanmelding gekozen worden of de gebruiker docent of cursist is. Het volgsysteem voor docenten/trainers is grafischer en overzichtelijker gemaakt. Daarnaast is er een train-de-trainer handleiding toegevoegd aan de site. Bovendien is er een FAQ-gedeelte opgenomen.

Willie Webwijs is bedacht omdat mensen met een verstandelijke beperking op het internet een makkelijk doelwit zijn voor personen of bedrijven met minder goede bedoelingen. Bijvoorbeeld doordat de LVG-ers te makkelijk hun creditcardnummer of andere persoonlijke gegevens prijsgeven. Willie Webwijs leert de LVG-er op een leuke, eenvoudige manier om te gaan met de gedragsregels van het internet. Onder meer op het gebied van chatten, e-mailen, webwinkelen en surfen. In 5 modules worden de belangrijkste vaardigheden voorgedaan, aangeleerd en getest. Het programma is geschikt voor zowel individueel gebruik als groepslessen. Voor ouders, verzorgers, docenten en instellingen, maar ook voor andere belangstellenden is het programma gratis beschikbaar op www.williewebwijs.nl.

Willie Webwijs is een initiatief van Stras: een onafhankelijk werkende non-profit organisatie die uiteenlopende projecten ontwikkelt voor mensen met een verstandelijke beperking. Met als doel om hen beter, vaker en vaardiger te laten participeren in het gewone, alledaagse leven van wonen werken en vrije tijd. Voor meer info zie www.stras.nl. Willie Webwijs is tot stand gekomen met hulp van het bedrijfsleven en subsidie van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

 
Duizendste licentie Willie Webwijs verleend in 2 maanden

Leerprogramma veilig internetten voor verstandelijk gehandicapten groot succes

Nog geen twee maanden na de introductie van Willie Webwijs zijn er al duizend licenties verleend van het nieuwe digitale leerprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking. Tim van Lieshout, cliëntbegeleider van zeven verstandelijk gehandicapten bij zorginstelling Stichting ESDÉGÉ Reigersdaal uit Noord-Holland, streek met de eer. Volgens Van Lieshout is het programma precies wat zijn cliënten nodig hebben. Alhoewel Willie Webwijs gemaakt is voor mensen met een verstandelijke handicap, zorginstellingen en scholen voor speciaal onderwijs blijkt het ook grif aftrek te vinden onder ouderen en mensen die werken op een sociale werkplaats.

Van Lieshout bestelde het gratis internetprogramma ruim drie weken geleden toen zijn oog viel op een artikel in de krant over Willie Webwijs, maar was al veel langer op zoek naar een programma waarmee zijn cliënten konden leren omgaan met internet. ‘Een van mijn cliënten klikt bijvoorbeeld alles aan als hij online is. Voor je het weet heeft hij iets gekocht of zit hij op de verkeerde site.’

Dat cliënt Peter al het nodige heeft opgestoken, werd afgelopen week duidelijk. Van Lieshout: ‘Toen een van onze vrijwilligers samen met Peter aan het surfen was en Peter een melding kreeg over een onveilige site, anticipeerde hij hierop en gebood de vrijwilliger op het kruisje te klikken om de pagina niet te openen.’ Ook de cliëntbegeleider zelf is tevreden met Willie Webwijs. ‘Het is een erg prettig programma met een duidelijke opbouw in modules. Daarnaast is het fijn dat Willie duidelijk en begrijpelijk praat en goed te verstaan is.’

Willie Webwijs werd begin april geïntroduceerd. Tijdens een persbijeenkomst gaf staatssecretaris Frank Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken, een van de subsidieverleners, de aftrap. Het programma is bedacht omdat mensen met een verstandelijke beperking op het internet een makkelijk doelwit zijn voor personen of bedrijven met minder goede bedoelingen. Bijvoorbeeld doordat ze te makkelijk hun creditcardnummer of andere gegevens prijsgeven.

Het internetprogramma leert mensen met een verstandelijke beperking op een leuke, eenvoudige manier om te gaan met de gedragsregels van het internet. Onder meer op het gebied van chatten, e-mailen, webwinkelen en surfen. In 5 modules worden de belangrijkste vaardigheden voorgedaan, aangeleerd en getest. Het programma is geschikt voor zowel individueel gebruik als groepslessen. Voor ouders, verzorgers, docenten en instellingen, maar ook voor andere belangstellenden is het programma beschikbaar op www.williewebwijs.nl.

Willie Webwijs is een initiatief van Stras: een onafhankelijk werkende non-profit organisatie die uiteenlopende projecten ontwikkelt voor mensen met een verstandelijke beperking. Met als doel om hen beter, vaker en vaardiger te laten participeren in het gewone, alledaagse leven van wonen werken en vrije tijd. Voor meer info zie www.stras.nl. Willie Webwijs is tot stand gekomen met hulp van het bedrijfsleven en subsidie van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport


 

Staatssecretaris Frank Heemskerk en columniste "Carrie" openen WILLIE WEBWIJS !

 

Feesttaart Willie WebwijsOp 8 april presenteerde Stras "Willie Webwijs" in de Centrale Bibliotheek te Rotterdam. Stras deed dit samen met cursisten en docenten van Accent Avondschool, softwarebouwers van Logica, en vele anderen. Voorafgaand aan deze presentatie voor organisaties die Willie Webwijs gaan gebruiken, gaf staatsecretaris Heemskerk het startschot voor de landelijke informatie-campagne en vond er een perspresentatie plaats.
Het evenement was bovendien het begin van een hechte samenwerking tussen Stras en de Openbare Bibliotheken, die ook gebruik gaan maken van Willie Webwijs.

cursisten_met_willie1Willie Webwijs is de naam van het nieuwe trainingsprogramma voor o.m. mensen met een verstandelijke beperking, die willen leren om veilig gebruik te maken van de mogelijkheden die het internet biedt. Het programma blijkt ook leuk en bruikbaar te zijn voor leerlingen uit het Speciaal onderwijs (ZMLK, cluster-3), instellingen voor Buitenschoolse opvang en digibete ouderen.

staatssecretaris_heemskerk__cursisten

Klik op "lees meer"  voor meer informatie en foto's van de feestelijke startactiviteit van Willie Webwijs, op 8 april 2009.

Lees meer...
 
<< Start < Vorige 1 2 Volgende > Einde >>

Pagina 1 van 2